Hiszen nagyon lényeges szempont, hogy a kályha semmiképpen sem a fűtési időszak kezdetére épüljön meg!

A cserépkályha egy hagyományos építés által kivitelezett fűtő berendezés, amelynek a kivitelezése folyamán, méretétől függően akár 100 vagy 120 liter vizet is elhasználnak. A legoptimálisabb helyzetben az újdonsült cserépkályhánk kivitelezésére vagy nyáron vagy még kora tavasszal kerül sor, ezáltal a kályhából az építés folyamán felhasznált víz természetes párolgás mentén fog távozni, tehát a kályha szép fokozatosan kiszárad.

Miért nem a legjobb döntés ősszel kályhát építeni?

Tegyük fel, hogy csupán a fűtés szezon kezdetére fog megépülni a kályhánk, és természetesen mi egyből fűteni is szeretnénk a segítségével. Ilyen esetekben a hirtelen hőhatás végett a víz gyorsan gőz formájában fog távozni. Ha nem megfelelő óvatossággal végezzük a szárító fűtést, akár még visszafordíthatatlan károkat is tudunk okozni az újdonsült kályha belső szerkezetében, és ez pedig nagy mértékben megrövidítheti a kályhánk élettartamát, vagy akár teljesen tönkre is teheti azt.

Roppant lényeges, hogy az építést követően legkorábban pár héttel lehet megkezdeni a szárító fűtést, valamint annak során is csupán óvatos, szárítófűtés után lehet teljes kapacitással alkalmazni. A szárítófűtés abban segít, hogy az cserépkályha csempéiből, és szerkezetéből az építés során felhasznált vizet elpárologtassuk úgy, hogy jelentős gőznyomás képződne a beépített anyagokban.

A szárítófűtés folyamatát minden esetben hatalmas és kellő odafigyeléssel, és körültekintéssel vigyük végbe.

Miért előnyös ha időben épül meg a kályhánk?

Ha a cserépkályha építés folyamata időben megvalósul, és pár hónap alatt lassan és természetes úton szárad ki, akkor bármely fajta probléma semmilyen esetre sem merülhet fel, valamint a kályhánk élettartamára sem lesz rossz hatással.

A következő ok, amely végett leginkább tavasszal ajánlott vagy a kora nyári időszakban megépíttetni a kályhánkat, hogy a kályhacsempe gyártók ekkor még biztosan el tudják vállalni a legyártást viszonylag rövidebb határidőn belül. Az emberek többsége vagy ősszel vagy télen rendelik meg a cserépkályhát, ekkor a hirtelen megnövekedett rendelési mennyiség végett természetesen a határidők is kitolódhatnak, és ezáltal pedig akár le is csúszhatunk a fűtési szezon jelentős részéről.

A végső ok pedig, hogy abban az esetben, ha időben épül meg a kályhánk, nem szükséges kapkodni, lehet a cserépkályha tervrajzát addig alakítani, változtatni a részleteken, amíg végül tökéletesen fog harmonizálni otthonunkkal, továbbá teljes mértékben azt fogjuk kapni, amire előtte is vágytunk.

Hogyan tudom tisztán tartani a cserépkályhát?

Fontos kiemelni a kályhák tisztítását tekintve, hogy a mázat nem fogja károsítani sem a víz, sem a tisztítószer, ennek ellenére nem ajánlott az alkalmazásuk, hiszen a hő tágulás, és zsugorodás végett bármelyik fényes kályhacsempén, egészen apró, csak közelről észre vehető hajszálrepedések fognak keletkezni és ez egy teljesen normális jelenség. Nedves tisztítás folyamán, a kályha felületére rakódott koszt és port csupán belemosnánk ezen hajszálrepedésekbe, ezáltal pedig az oda befolyt szennyeződések, legfőképpen a világos csempék esetében, csúnyán kiemelik, végül pedig el is színezhetik azokat.

Matt felületek esetében a hajszálrepedések nem fordulnak elő, ilyen esetekben akár vízzel is lemoshatjuk a csempéket, de annak a felülete hosszútávon ezáltal is el tud színeződni.

Kiemelt tanácsunk, hogy minden esetben csak hideg állapotában kivitelezzük a csempék tisztítását, egyszerűen víz alkalmazása nélkül, száraz, puha felületű ronggyal, vagy egy makacsabb szennyeződés esetében pedig alkalmazzunk egy puha rongyot alkohollal átitatva. De semmilyen esetben se alkalmazzunk maró hatású anyagokat, tisztítószereket, súrolószert pedig végképp ne!

Abból adódóan, hogy mind szeretnénk látni üveges cserépkályha ajtón keresztül a lobogó tűz lángjait, néha szükséges lesz a felületen keletkezett szennyeződést, mint például a hamut vagy kormot eltávolítani. A hőálló üveg tisztítása érdekében vásárolhatók speciális, a legtöbb esetben folyékony tisztítószerek kályhás szakboltokban, és nagyobb szupermarketekben.

Lényeges megemlíteni, hogy az üveg tisztítása, akárcsak az épített kandalló típusok esetében, minden esetben hidegen kell hogy végbe menjen, hiszen meleg üveg érintkezése a hideg tisztítófolyadékkal az üveg megrepedéséhez vezethet.